top of page

Voiko kohina autaa vauvaasi nukkumaan paremmin - vai päinvastoin?

White noise, eli kohina voi olla erinomainen lisä unta tukevalle uniympäristölle, oikein käytettynä. Alla olevassa Vauvavuoden haastattelussa kerron miten suosittelen kohinaa käytettäväksi.

Vauvan uniympäristön olisi hyvä olla muuttumaton myös äänimaailman osalta läpi yön, kertoo unikonsultti Maria Österberg. Jatkuvuus olosuhteissa edesauttaa sitä, että yöllä herännyt vauva nukahtaa helpommin uudestaan.


Vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota vauvansa uniympäristöön. Esimerkiksi valon määrä ja huoneen lämpötila vaikuttavat osaltaan siihen, miten lapsen yöunet sujuvat. Sertifioitu unikonsultti ja vauvaperheille henkilökohtaista unineuvontaa tarjoava yrittäjä Maria Österberg kannustaa vanhempia panostamaan myös vauvan uniympäristön jatkuvuuteen, eli olosuhteiden olisi hyvä pysyä muuttumattomina läpi yön.

Vauvan uniympäristön äänimaailmaan voi tuoda jatkuvuutta white noisen eli valkoisen kohinan avulla. Valkoinen kohina jäljittelee kohdun äänimaailmaa ja voi rauhoittaa pientä lasta nukahtamaan uudelleen.


Österberg suosittelee vauvaperheitä kokeilemaan valkoisen kohinan vaikutusta vauvan yöuniin.

– Olen suuri valkoisen kohinan kannattaja. Se on loistava lisä uniympäristöön aivan vastasyntyneestä lähtien. Kohdussa sikiö on tottunut kuulemaan kohinaa, ja vatsan ulkopuolelta kuuluvia ääniä ja puhetta. Valkoinen kohina luo turvallisuutta ja jatkuvuutta uniympäristöön, Maria Österberg sanoo.

– Myös luonnon äänet, kuten vaikkapa sade, tuuli tai aallot ajavat saman asian kuin valkoinen kohina.


White noise -nukahtamisleluissa haittapuoli?

Unikonsultin mukaan olennaista on, että äänimaailma jatkuu samanlaisena läpi yön. Älypuhelimiin on tarjolla ilmaisia sovelluksia, jotka tuottavat valkoista kohinaa tauotta. Puhelin kannattaa laittaa lentotilaan, jotta vauva ei herää mahdollisiin saapuviin viesteihin tai puheluihin. Vaihtoehtoisesti radion voi jättää kohisemaan huoneeseen, jossa vauva nukkuu.

Sen sijaan itkusensorilla varustettu valkoista kohinaa tuottava nukahtamislelu ei välttämättä ole paras vaihtoehto, kertoo Maria Österberg. Kyseiset lelut tuottavat valkoista kohinaa vauvan nukahtaessa, minkä jälkeen ne hiljenevät. Seuraavan kerran lelu jatkaa kohinaa vasta, kun vauva on herännyt ja alkanut itkemään.

– Sellaiset lelut eivät tue vauvan uniympäristön jatkuvuutta, vaan päinvastoin. Jos vauva ei herätessään kuule valkoista kohinaa, joka aiemmin auttoi häntä nukahtamaan, hän saattaa ihmetellä, mitä tapahtui ja uudelleen nukahtaminen voi vaikeutua.

Unikonsultti antaa havainnollistavan esimerkin siitä, miten valkoiseen kohinaan tottunut vauva voi reagoida hiljaisuuteen herätessään keskellä yötä:

– Kun itse menet nukkumaan, on pääsi alla tyyny ja vartalosi päällä peitto. Jos heräisit keskellä yötä ja huomaisit, ettei sinulla enää ole tyynyä, niin havahtuisit varmasti miettimään, mitä on tapahtunut, missä tyynysi on ja lähtisit etsimään sitä.

– Samalla periaatteella vauvan tulisi herätä yöllä samanlaisiin olosuhteisiin, jotka vallitsivat hänen nukahtaessaan. Silloin hän todennäköisemmin ajattelee, että kaikki on hyvin ja hän voi jatkaa uniaan.



Joitain vanhempia saattaa mietityttää, oppiiko vauva nukkumaan ilman valkoista kohinaa, jos sitä on totuttu perheessä käyttämään. Maria Österbergin mukaan asiasta ei tarvitse olla huolissaan.

– Valkoisesta kohinasta ”vieroittaminen” on helppoa. Volyymia vaan pienennetään ilta illalta, kunnes enää ei kuulu mitään. Valkoinen kohina ei ole mitenkään koukuttavaa vauvalle.



*Kohinaksi sopivat esim. valkoinen tai pinkki kohina sekä erilaiset luonnon äänet. Kohinaa kannattaa soittaa noin 65dB kovuudella, ja muutaman metrin päässä lapsesi sängystä

Comments


bottom of page